Çocuklar ve gençler için kayıt

Yetişkinler için kayıt

Hemayat'ta kayıt nasıl işliyor?

1. Kayıt: İlgili kişiler şahsen veya mesai saatleri içinde telefonla (Pazartesi/Çarşamba/Cuma 08:00-13:00, Salı/Perşembe 13:00-17:00) veya e-posta (anmeldung@hemayat.org) yoluyla kayıt yaptırabilirler.

Lütfen kayıt için bilgi formunu kullanın: KAYIT

2. Psikoterapi hakkında ilk konuşma (Bilgilendirme): Kayıt olduktan sonra, ilk seans görüşmesi için bir randevu ayarlamak üzere birkaç hafta içinde sizinle telefon aracılığıyla iletişime geçeceğiz. İlk görüşme yaklaşık 50 dakika sürer ve görüşme esnasında dilerseniz bir tercüman hazır bulunur. Lütfen ilk görüşmeye gelirken psikiyatri raporlarınızı ve güncel ilaç listenizi yanınızda getiriniz. İlk görüşmenin amacı, HEMAYAT'ın  istek veya talepleriniz için doğru kurum olup olmadığını ve kişiye özel hangi hizmetleri sunabileceğimizi tespit etmektir.

3. Randevu için bekleme süresi: Ne yazık ki, bireysel psikoterapi seansı randevusu için uzun bekleme süresi söz konusudur. Fakat, terapi sırasını beklerken egzersiz ve psikoterapi veya klinik-psikolojik danışmanlık hizmetlerimizden de yararlanabilirsiniz.  Kriz anlarında bireysel psikoterapi randevuları mümkündür. Bunun için büromuzdan randevu alabilirsiniz. Psikiyatrik tedavi için randevular genellikle iki ile sekiz hafta içinde verilmektedir. Eğer telefon numaranız veya adresiniz değişirse lütfen bize bildiriniz!

4. Terapiye başlama: HEMAYAT, tedaviye başlanabileceği zaman sizinle telefon aracılığıyla irtibata geçecektir. Psikoterapi genellikle haftada bir kez yapılır. Psikoterapi seanslarının süresi kişiden kişiye değişir. Psikiyatrist randevuları ise iki ile sekiz hafta gibi daha uzun aralıklarla gerçekleşir.

Hemayat nasıl yardımcı olabilir?

1. Çocuk ve genç psikoterapisi: Psikoterapinin temel amacı şikayetleri hafifletmek veya ortadan kaldırmak, yaşam krizlerinde yardımcı olmak ve sağlığı geliştirmektir. Tedavinin önemli bir parçası, çocukların ve gençlerin sıkıntı verici şeyleri anlatabilecekleri korunaklı, güvenilir bir alan yaratmaktır. Özellikle küçük çocuklarla birlikte oyun oynamak önemli bir terapi yöntemidir.

Psikoterapi genellikle haftada bir kez yapılır ve bir oturum 50 dakika sürer. Terapinin kaç seans süreceği terapistlerin profesyonel kararıdır. Gerekli durumlarda, psikoterapi özel olarak eğitilmiş tercümanlar tarafından tercüme edilir. Hem terapistler hem de tercümanlar gizlilik yükümlülüğü altındadırlar ve terapinin tüm içeriği -ebeveynlere (anne, baba) ve bakıcılara karşı da- gizlilik esasına dayalıdır. İyi bir iş birliği önemli olduğundan, gerektiğinde ebeveynler/ bakıcılar ile görüşmeler yapılır.

 

2. Çocuk psikoterapisi ve sanat terapisi grupları.

Çocuklar ve ergenler/ gençler uygun yaş gruplarında birleştirilirler. Çocukların ve gençlerin yaşlarına ve ihtiyaçlarına bağlı olarak çok çeşitli yöntemler kullanılır: Örneğin yaratıcı tasarımda kil, ahşap, taş veya boya gibi malzemeler kullanılır; çocuklar ve gençler tiyatro oyunları deneyebilir, müzik aletleriyle denemeler yapabilir ve hikayeler anlatabilirler. Kendi kendilerine bir şeyler yaratma süreci özgüvenlerini güçlendirir- çocuklar ve gençler bu süreçte kendi yeteneklerini keşfedebilirler. Grupta birliktelik de önemlidir: Çocuklar ve gençler birlikte oynayarak ve deneyimlerini paylaşarak eğlenirler.

Hemayat hangi konularda yardımcı olamaz?

Hemayat hukuk danışmanı veya sosyal hizmet uzmanı istihdam etmemektedir. Hemayat, bu nedenle, ev/barınma, iş bulma, aile birleşimi veya iltica prosedürü ile ilgili sorularda yardımcı olamamaktadır. Sizi bu konularda uzman diğer danışma merkezlerine yönlendirebilir. Uzun bekleme süresinden dolayı, acil durumlarda veya kriz hallerinde maalesef direkt yardımcı olamıyoruz. Acil durumlarda aşağıdaki adreslere başvurabilirsiniz (aşağıya bakınız).

Acil durumlar için adresler

Bir kriz durumunda hızlı bir şekilde ulaşılabilir olamadığımız için üzgünüz. Acil durumlar için lütfen aşağıdaki adreslere başvurunuz:

Çocuk ve ergen/genç psikiyatrisi acil poliklinik bölümleri:

Üniversite Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Kliniği (AKH): Währinger Gürtel 18-20, 1090 Viyana, Südgarten KJP, Kat 05; acil poliklinik, çocukluk ve ergenlik dönemindeki akut psikiyatrik sorunlar, yani özellikle akut krizler ve intihar riski için günün her saati açıktır. Acil durumlarda beklemenize veya randevu almanıza gerek yoktur.

Poliklinik çalışma saatleri içinde lütfen danışmaya başvurunuz. Saat 16:00'dan sonra 01 40400-61184 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz. 

Rosenhügel Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Polikliniği: Riedelgasse 5, 1130 Viyana, Pavilion C; telefonla ön kayıt gereklidir: Çalışma günleri içinde saat 13.30-15.30 arası bu numaradan 01 880 00-339 ulaşabilirsiniz. Acil durumlarda ise 24-Saat-Akutambulanz`ı arayabilirsiniz.

Kinder- und Jugendpsychiatrisches Ambulatorium (Çocuk ve Ergen Psikiyatri Polikliniği) (PSD):

Wolkersbergenstraße 1 (KH Hietzing), pavilion 14, Versorgungsheimplatz girişi 1130 Viyana

Telefon: 0676 8118 53359, 0676 8118 53348, 0676 8118 53427

Randevu için: Pazartesi-Perşembe günleri, saat 11:00-19:00

Boje- Ambulatorium für Kinder und Jugendliche in Krisensituationen (Boje- Kriz durumundaki çocuklar ve ergenler için poliklinik (tedavi kliniği) )

Telefon: 01 406 66 02 Randevu için: Pazartesi-Cuma, saat 9:00-14:00.

Travma nedir, çocuklarda ve gençlerde nasıl ortaya çıkabilir?

Kontrol edilemeyen, (yaşamı) tehdit eden olaylar psikolojik "travma", yani zihinsel yaralanma olarak adlandırılır. Savaş bölgelerinden küçük yaşta kaçmak zorunda kalan çocuklar genellikle şiddet mağduru olmuş ya da şiddete tanık olmuşlardır. Refakatsiz çocuk mülteciler, kaçarken genellikle tamamen kendi başlarına ve savunmasız oldukları için istisnai bir durum içindedirler.

Buna ek olarak, çocuklar ebeveynlerinin travmatize olmasından da ikincil derecede etkilenebilmektedirler: Varlıklarını tehdit eden travma ile ağır psikolojik yaralanmalardan kurtulan ebeveynler, genellikle çocuklarına gerekli ilgiyi ve duygusal yakınlığı yeterince sunamamaktadırlar. Çocuklar ebeveynlerinin kaygı, huzursuzluk, depresyon ve uyku bozukluğu yaşadıklarına tanık olurlar.

Çocuklarda travmaya işaret edebilecek yaygın belirtiler:

  • Çocuklar içlerine kapanır, ebeveynlerine daha sıkı sarılır ve kenetlenirler.
  • Endişeli ve gergin olup, sık sık ağlarlar.
  • Dikkat çekici oyunlar sergilerler, örneğin şiddet içeren durumlar tekrar tekrar canlandırılır veya sergilenir.
  • Çocuklar konuşmayı bırakır veya tikler geliştirir; geceleri altlarını ıslatabilir ve dışkı kaçırabilirler.
  • Çocuklar sıklıkla mide ağrısı, baş ağrısı veya kusma gibi fiziksel rahatsızlıklardan şikayet ederler.
  • Konsantre olmakta veya yeni bilgileri hatırlamakta zorlanırlar.

 

 

 

Ergenlerde travmaya işaret edebilecek yaygın belirtiler:

  • Travmatik deneyimlerin yinelenen ve rahatsız edici anıları: Bunlar kabuslar, rahatsız edici anılar veya flashbackler (geçmişe dönüş) şeklinde olabilir. Bazen travmadan etkilenen kişi sanki korkunç durum tekrar yaşanıyormuş gibi hisseder ve artık neyin gerçek olduğunu, neyin olmadığını ayırt edemez.
  • Travmayı hatırlatan yerlerden, düşüncelerden, duygulardan ve durumlardan kaçınılır.
  • Travmadan etkilenen ergenler uykuya dalamaz veya gece boyunca iyi uyuyamaz; gergin, endişeli olup, kolayca sinirlenebilir ve sakinleşmekte sorun yaşarlar. Yeni bilgilerin özümsenmesinde zorlanma olabilir, konsantre olmakta veya oryantasyon güçlüğü çekebilirler.
  • Etkilenen kişiler genellikle içe kapanır ve umutsuzluk, boşluk ve keyifsizlik durumu yaşarlar. Suçluluk ve utanç duyguları da ortaya çıkabilir.
  • Sıkıntı verici semptomlar, bazı kişilerde alkol, nikotin ve yasadışı maddeler gibi zararlı maddelerin tüketimine veya bu maddelerin tüketimini artırmasına neden olabilir.

Buna ek olarak, sıklıkla dürtü kontrol bozuklukları, kendine zarar verme davranışı ve intihar düşünceleri görülür.