Yetişkinler için kayıt

Hemayat'ta kayıt nasıl işliyor?

1. Kayıt: İlgili kişiler şahsen veya mesai saatleri içinde telefonla (Pazartesi/Çarşamba/Cuma 08:00-13:00, Salı/Perşembe 13:00-17:00) veya e-posta (anmeldung@hemayat.org) yoluyla kayıt yaptırabilirler.

Lütfen kayıt için bilgi formunu kullanın: KAYIT

2. Psikoterapi hakkında ilk konuşma (Bilgilendirme): Kayıt olduktan sonra, ilk seans görüşmesi için bir randevu ayarlamak üzere birkaç hafta içinde sizinle telefon aracılığıyla iletişime geçeceğiz. İlk görüşme yaklaşık 50 dakika sürer ve görüşme esnasında dilerseniz bir tercüman hazır bulunur. Lütfen ilk görüşmeye gelirken psikiyatri raporlarınızı ve güncel ilaç listenizi yanınızda getiriniz. İlk görüşmenin amacı, HEMAYAT'ın istek veya talepleriniz için doğru kurum olup olmadığını ve kişiye özel hangi hizmetleri sunabileceğimizi tespit etmektir.

3. Randevu için bekleme süresi: Ne yazık ki, bireysel psikoterapi seansı randevusu için uzun bekleme süresi söz konusudur. Fakat, terapi sırasını beklerken egzersiz ve psikoterapi veya klinik-psikolojik danışmanlık hizmetlerimizden de yararlanabilirsiniz.  Kriz anlarında bireysel psikoterapi randevuları mümkündür. Bunun için büromuzdan randevu alabilirsiniz. Psikiyatrik tedavi için randevular genellikle iki ile sekiz hafta içinde verilmektedir. Eğer telefon numaranız veya adresiniz değişirse lütfen bize bildiriniz!  

4. Terapiye başlama: HEMAYAT, tedaviye başlanabileceği zaman sizinle telefon aracılığıyla irtibata geçecektir. Psikoterapi genellikle haftada bir kez yapılır. Psikoterapi seanslarının süresi kişiden kişiye değişir. Psikiyatrist randevuları ise iki ile sekiz hafta gibi daha uzun aralıklarla gerçekleşir.

Hemayat nasıl yardımcı olabilir?

1. Psikoterapi: Psikoterapinin temel amacı şikayetleri hafifletmek veya ortadan kaldırmak, yaşam krizlerinde yardımcı olmak ve sağlığı geliştirmektir. Tedavi, öncelikle psikoterapi görüşmeleriyle, konuşmayla başlar. Psikoterapi, yöntemine bağlı olarak, fiziksel egzersizler ve yaratıcı çalışmalarla desteklenebilir.

Psikoterapi genellikle haftada bir kez yapılır ve bir oturum 50 dakika sürer. Terapi seanslarının süresine terapist tarafından danışanla birlikte karar verilir.Gerekli durumlarda psikoterapi görüşmeleri özel olarak eğitilmiş tercümanlar tarafından tercüme edilir. Hem terapistler ve hem de tercümanlar gizlilik yükümlülüğü altındadırlar ve terapinin tüm içeriğini gizli tutarlar.

2. Psikiyatrik tedavi: Bazı ilaçlar uyku bozukluğu veya halsizlik gibi semptomları hafifletebilir. Psikiyatrik tedavi ya psikoterapi başlamadan önce ya da destekleyici bir önlem olarak psikoterapiye paralel şekilde uygulanır. Hemayat ya hastaları bir psikiyatri uzmanına yönlendirir ya da hastaları nereden yardım alabilecekleri konusunda bilgilendirir.

 

3. Terapi grupları: Gruplar kadınlar ve erkekler için ayrı ayrı düzenlenmektedir. Her grup bir eğitmen ve bir terapist tarafından yönetilmektedir. Hareketlilik genel olarak sağlığınızı geliştirir ve kendinizi iyi hissetmenize yardımcı olur; özel egzersizler, uyku düzenini iyileştirmeye, ağrıyı veya endişeyi hafifletmeye yardımcı olur. Bu şekilde katılımcılar kendileri için neyin iyi olduğunu ve kendi kendilerine nasıl yardımcı olabileceklerini öğrenirler.

4. Sanat terapisi: Bazen yaşananlar hakkında konuşmak mümkün değildir. Sanat terapisi, içsel duyguları farklı bir şekilde ifade etme imkânı sunar: Kil, ahşap veya boya gibi malzemelerle resimler ve heykeller oluşturulur. Bu süreç, kişinin kendisinin bir şeyler yaratmasını sağlar ayrıca kendi olanaklarını ve öz saygısını güçlendirir.

5. Shiatsu: Shiatsu, HEMAYAT'ta psikoterapi ile birlikte sunulan bir beden terapisidir. Klasik bir masajın aksine, Shiatsu tedavisi kıyafetlerle yapılır. Shiatsu'nun ağrı, gerginlik ve uyku bozuklukları için yararlı olduğu ve kişinin bedenini olumlu algılamasını desteklediği kanıtlanmıştır.

Hemayat hangi konularda yardımcı olamaz?

Hemayat hukuk danışmanı veya sosyal hizmet uzmanı istihdam etmemektedir. Hemayat, bu nedenle, ev/barınma, iş bulma, aile birleşimi veya iltica prosedürü ile ilgili sorularda yardımcı olamamaktadır. Sizi bu konularda uzman diğer danışma merkezlerine yönlendirebilir. Uzun bekleme süresinden dolayı, acil durumlarda veya kriz hallerinde maalesef direkt yardımcı olamıyoruz. Acil durumlarda aşağıdaki adreslere başvurabilirsiniz (aşağıya bakınız).

Acil durumlar için adresler

Bir kriz durumunda hızlı bir şekilde ulaşılabilir olamadığımız için üzgünüz. Acil durumlar için lütfen aşağıdaki adreslere başvurunuz:

Sozialpsychiatrischer Notdienst

Akutpsychiatrien

Travma nedir?

Kontrol edilemeyen, (yaşamı) tehdit eden deneyimler psikolojik "travma", yani zihinsel yaralanma olarak adlandırılır ve travmaya bağlı rahatsızlıklara yol açabilirler: Hiçbir şey artık eskisi gibi değildir. Travma yaşamış kişiler kendilerini değişmiş hissedebilir, korku, uyku bozuklukları, kâbus yaşayabilir veya fiziksel şikayetleri olabilir. Kimi insanlar sinirli, agresif olabilir veya konsantrasyon güçlüğü çekebilirler. Bu tür şikayetlerin ve sorunların (çok) daha sonra ortaya çıkması normaldir – söz konusu durumlar çokça travma yaşayan kişilerin Avusturya'ya gelişinden sonra da ortaya çıkabiliyor.

En yaygın travma sonrası rahatsızlıklar, travma sonrası stres bozukluğu, anksiyete bozukluğu ve depresyondur.

Travma farklı tepkilere ve semptomlara yol açabilir. Aşağıda, yaygın olan semptomlar ve şikayetler açıklanmaktadır.

Aşağıda sıralanan semptomlardan birkaçı tekrar tekrar ortaya çıkıyorsa, bir travma şekli bozukluğunun söz konusu olması muhtemeldir ve profesyonel değerlendirme tavsiye edilir:

  

 

- Travmatik deneyimlerin yinelenen ve rahatsız edici anıları: Bunlar kabuslar, rahatsız edici anılar veya flashback (geçmişe dönüş) şeklinde ortaya çıkabilir. Bazen travmadan etkilenen kişi sanki korkunç durum tekrar yaşanıyormuş gibi hisseder ve artık neyin gerçek olduğunu, neyin olmadığını ayırt edemez.

- Travmayı hatırlatan yerlerden, düşüncelerden, duygulardan ve durumlardan kaçınılır.

- Etkilenen kişiler artık uykuya dalamaz veya gece boyunca uyuyamaz; ürkek, gergin, endişeli olup, kolayca sinirlenebilirler ve sakinleşmekte sorun yaşarlar. Yeni bilgileri özümsemekte zorlanırlar. Konsantre olmakta ve oryantasyonda güçlük çekerler.

- Travmadan etkilenen kişiler genellikle içe kapanır ve umutsuzluk, boşluk ve keyifsizlik duygusu yaşarlar. Suçluluk ve utanç duyguları da ortaya çıkabilir.

- Bazen tıbbi bir açıklaması olmayan, neden oluştuğu belli olmayan ağrı, baş dönmesi veya mide bulantısı ortaya çıkar. Artan açlık duygusu veya iştah kaybı da mümkündür.

- Sıkıntı verici semptomlar, bazı kişilerde alkol, nikotin ve yasadışı maddeler gibi zararlı maddelerin tüketimine veya bu maddelerin tüketimini artırmasına neden olabilir.